четвер, 20 листопада 2014 р.

Текст доповіді директора бібліотеки ЧДУ ім. Петра Могили Петроченко Г.М. на науково-практичному семінарі "Функції бібліотеки ВНЗ в умовах розвитку науковокомунікаційної сфери" 19.11.2014


 Бібліотека ЧДУ ім. Петра Могили 
сучасний етап розвитку


Створення у бібліотеках принципово нових інформаційних ресурсів, організація доступу до віддалених та локальних джерел інформації, як українських, так і зарубіжних, стали найважливішим завданням інформаційного забезпечення науки та освіти. Разом з подальшим розвитком цього напряму бібліотеки модернізують свої традиційні технології із метою підвищення якості та оперативності бібліотечно-інформаційного обслуговування.




В своєму розвитку наша бібліотека та університет йдуть одним шляхом, є спільності та розбіжності в роботі з бібліотеками інших університетів. Основну роботу з архівування та розміщення в наукометричних БД веде науковий відділ університету за допомогою та при участі бібліотеки. 

Таким чином, з 1998 р. в відомому  інформаційному ресурсі «Наукова періодика України» розміщено архів наукових публікацій (в кількості 11 видань серії Наукові праці, а також Історичний архив, Чорноморський літопис, Новітня філологія). Цінність цього полягає в глибині пошуку (16 років) та індексуванні у Google Scholar.

З 2013 року наукові праці університету є в американській БД періодики універсальної тематики «Ulrich Periodicals directory». До  IC (Index Copernicus) - наукометричної БД інформації, установ, видань і проектів, планується ввійти в кінці 2014 р. на початку 2015 р.

З 01/11/2013 р. університет приймає  участь у Проекті Асоціації УРАН “Наукова періодика України”(КПІ) — це загальнодержавна  технологічна платформа на базі Open Journal Systems (OJS), яка забезпечує процеси редакційного опрацювання, публікації та після публікаційної підтримки наукових періодичних видань України

У рейтингу КПІ «Наука України в дзеркалі НБ «Scopus» університет знаходиться на 102 місці (25 статей).

Індивідуальні сторінки з власним ID, як у авторів, в БД  Scopus” є у таких  наших вчених, як Кондратенко, Курікша, Григорєва, Томілін, Ляховець, Сиденко, Чорнозуб, аспірантa Савиновa та ін.

Індекс Хірша університету – 3. 

На зовнішньому сайті університету функціонує навчально-наукові середовища  MOODLE та BIBL - наукові публікації університету (власні видання). В локальній мережі університету з 17.02.2014 р. почала діяти е-бібліотека підручників та додаткових навчальних та наукових матеріалів. library:  


За 2013-2014 навчальний рік з метою поліпшення якості інформаційного обслуговування користувачів та розширення інформаційних можливостей, бібліотекою ЧДУ ім. Петра Могили було запропоновано тестовий доступ до повнотекстових баз даних наукової інформації: Polpred.com, Oxford University Press, HINARI, Euromonitor Іnternational, ЕБС Лань, Кассіопея, МВФ, EastView, JSTOR. Бібліотека постійно відслідковує новинки наукової інформації баз даних відкритого доступу та інформує науковців про їх можливості.

За ініціативою бібліотеки ЧДУ імені Петра Могили та з метою розширення асортименту інформаційних послуг бібліотеки в університеті були проведені вебінари «Ворота в мир глобальной стратегической информации» із міжнародною організацією Euromonitor  International.

Розроблено та запропоновано читачам 4 випуски Інтернет-путівника   «Найвідоміші електронні ресурси світу» та 3 випуски дайджестів баз даних  наукової інформації (персональних).

Як невід’ємна частина роботи бібліотеки у теперішній час, з 2012 року існують сторінки бібліотеки ЧДУ ім. Петра Могили у соціальних мережах: VKontakt та Facebook, ведемо блог бібліотеки, використовуємо у роботі «облачні технології».

Завдяки участі у проекті від «Бібліомоста»: «Сучасний бібліотекар - 2» та підтримці УБА, бібліотека  ініціювала  всеукраїнський проект "Бібліотекарі рекомендують...", до якого весь час долучаються нові учасники зі всієї України. 
Результат проекту тут
Як долучитися тут

Отже, резюмуючи вищенаведене, можна сказати, що для бібліотечної діяльності сьогодні характерні технологізація, соціальна спрямованість, інтелектуалізація, креативність, відкритість та високий культурний рівень фахівця. Бібліотечна діяльність ускладнюється, стає багатогранною, вона оперує дедалі більшою кількістю об’єктів, стає залежною від численних чинників, але найголовнішим, заради чого ми працюємо, залишаються наші корситувачі, відвідувачі бібліотеки.  
Петроченко Г.М. 
директор бібліотеки
 


Немає коментарів:

Дописати коментар