вівторок, 11 серпня 2015 р.

Читання як процес

Вміє читати не той, хто засвоїв усі літери в букварі, а той, хто робить це кожного дня, не дивлячись на обставини. Невеличка стаття із простенькими порадами, допоможе вам стати людиною, що читає і отримувати від процесу задоволення.
«Люди поділяються на дві категорії:
на тих, хто читає книжки,
і тих, хто слухає тих, хто читає»

Бернар Вербер.

Про те, що читання – то корисна справа – сперечатися важко. Доказів тому, отриманих в результаті різноманітних досліджень, є багато на теренах Інтернету. І певно ж, якщо ви вже читаєте цю статтю – то ви про ту користь знаєте. Але ж знати про щось і слідувати порадам у повсякденному житті – то дві великі різниці. Із читанням коїться теж саме, що і з фізичними вправами: жоден не сперечається про їх корисність, але далеко не кожен хоча б кілька годин на тиждень приходить у спорт зал. Відсутність часу, інертність, лінь частенько встають на шляху наших благих намірів. Звичку читання варто у собі цілеспрямовано культивувати.
1. Складіть список книжок для читання

У кожного з нас є книжки, при одному погляді на які ми скрушно зітхаємо і кажемо: «От закінчу проект, піду у відпустку, на пенсію… і обов’язково прочитаю». Потім вже назви тих книг благополучно вивітрюються з закутків пам’яті, і в той щасливий час, коли дійсно починається відпочинок, відпустка чи пенсія, ви розумієте, що читати нема чого. Тому складіть свій список книжок, рекомендованих до прочитання. Повісьте його на видне місце. Нехай висить, нагадує, докоряє…
2. Чітко слідуйте своїм читацьким уподобанням

Неправильний вибір книг – то є основна причина відсутності цікавості до читання. Уявіть, ви сідаєте читати якесь страшенно популярне видання, від якого усі у захваті і рекомендують один одному, і ви розумієте, що вам воно взагалі нецікаве! Але кидати, наче, не зручно, не у  ваших правилах, треба дочитати до кінця. Тож ви таки робите це, домучуєте нещасну книжку, засипаючи на ходу, весь час заглядаючи, скільки ж там ще лишилося та долаючи самого себе. Чудово! Але шанс, що візьмете наступну книжку починає сповзати ближче до нуля.
Саме тому намагайтеся читати тільки те, що вас дійсно цікавить. Не звертайте уваги на модні тренди і переліки «найчитанніших книжок усіх часів і народів». Читання – це захоплюючий процес для вашого мозку, а не продовження роботи чи навчання.
3. Оберіть найбільший зручний для вас носій

На сьогоднішній день для цінителів читання створено справжній рай! Ви можете як раніше гортати сторінки паперової книжки, вдихати запах паперу та типографської фарби, водити пальцем по екрану планшета або читалки, вглядатися в екран мобільного гаджета. Кожен засіб читання має право на існування, головне, аби він підходив саме вам. Вам має бути не тільки зручно читати, але ще й приємно брати книжку до рук, в якому б форматі вона не була представлена.
4. Робіть записи

Під час створення звички досить важливим є відчуття прогресу і усвідомлення власного успіху. Саме тому не лініться записувати назви книжок, що прочитали, загальні висновки або знання, що отримали, цитати і загальні враження. Ще краще, напишіть відгук, що може бути розміщено на спеціалізованих сайтах. Зараз таких багато на теренах Інтернету. Коли пройде деякий час, ви самі будете вражені, скільки цінного, цікавого, нового почерпнули з прочитаного, і з ще більшим ентузіазмом продовжите процес.
5. Оберіть час

Одна з основних перешкод на шляху до читання – це відсутність часу. Дійсно, в наш божевільний час, із нашим темпом життя доволі складно виділити час для того, аби повалятися із книгою у руках. Складно, але необхідно!
Тому докладіть зусиль, аби спеціально віднайти у своєму графіку хоча б півгодини для читання. Не сподівайтеся, що у вас випадково знайдеться вільний проміжок часу і ви візьмете до рук книжку. Сам по собі він не з’явиться, повірте! Тільки спеціально виокремлений та ретельно захищений від зазіхань інших справ особистий час на читання врятує читача-початківця у справі створення звички.
6. …і місце

Обладнайте собі комфортне і, головне, спокійне місце, де ніхто не стане вас відвертати від процесу. Вимкніть Інтернет, усуньте інші подразники. Зробіть собі горнятко кави, побалуйте себе тістечком… Доведіть самому собі, що читання то дійсно задоволення.
Звісно, коли ви станете справжнім профі, зможете читати й висячи однією рукою на поручні маршрутки, обливаючись потом на біговій доріжці у спорт залі або на пляжі, та поки ви початківець варто обрати менш екстремальні варіанти.
Все просто! Приємного вам читання!
Ми щось упустили? Додайте своїх думок, поділіться власним досвідом…

Джерелом і нахненням стала стаття на сайті: http://lifehacker.ru/2014/11/05/kak-vernut-chtenie/

Немає коментарів:

Дописати коментар