понеділок, 9 листопада 2015 р.

“Бібліотекарі рекомендують…”

“Бібліотекарі рекомендують…” 

Рік проекту – Всеукраїнський масштаб

У мене для всіх, хто читає цю статтю є чудова новина: «Україна читає! І навіть ділиться враженнями від прочитаного».


Саме такий висновок можна зробити аналізуючи діяльність бібліотечного проекту з популяризації читання «Бібліотекарі рекомендують…». Вже трішечки більше ніж рік тому бібліотекар нашої бібліотеки – Чепурко Юлія, за підтримки директора – Петроченко Ганни Миколаївни, виступила з ініціативою розширити рамки та форми популяризації читання за межі нашого ВНЗ. Ідею всеукраїнського проекту з популяризації читання підтримала Молодіжна секція Української бібліотечної асоціації. Результатом на сайті УБА «Читай! Формат не має значення!» було створено окремий відділ відгуки, прописано концепт проекту, надано рекламу по членах УБА і з вересня 2014 року почав діяти Всеукраїнський проект з популяризація читання: «Бібліотекарі рекомендують…»
Результат не забарився. За рік нашої діяльності ми по всій Україні, весь час стикалися з людьми, що читають. Територіально, надіслані відгуки охопили майже усі Україну та вийшли за її межі. Так учасниками проекту стали такі міста: Київ, Одеса, Кіровоград, Жовті води (Дніпропетровська область), Полтава, Бар (Вінницька область), Суми, Межова (Дніпропетровська область), Рівне, Запоріжжя, Харків, Первомайськ (Миколаївська область), Тернопіль, Біловодськ (Луганська область), Черкаси, Львів, Миколаїв, Москва (Російська федерація), Левіце (Словаччина).

Виявилися постійні учасники, весь час долучалися нові. Ми розширили підрубрики. Так окрім «Бібліотекарі рекомендують…» у нас з’явилися «Рекомендують діти», «Письменники рекомендують…», «Батьки рекомендують…», «Читачі рекомендують…»
Звісно, нам, як ініціаторам стало дуже приємно, що миколаївські колеги активно підтримали нашу ініціативу і фактично стали регіональним лідером. Адже 30% усіх відгуків написано нашими миколаївськими колегами.
За рік існування до проекту було надіслано 219 відгуків.
Щодо статистики мовного питання. Мову самих відгуків ми ні в якому разі не обмежували. Не майнуло навіть думки такої. Але переважну більшість відгуків мені надсилають українською мовою. На жаль ми від початку не стали вести подібну статистику, а підраховувати тепер, коли набрався великий масив відгуків – доволі складно (можливо, та шкода часу).
Та щодо того, які книжки читають українці - то переважна більшість то зарубіжні видання (114 відгуків). Друге місце займає українська література (83 відгуки), і окремо і виділила російську літературу - (21 книжка російського автора).
Інша річ то мова самих видання, і на жаль, більшість зарубіжних книжок не мають українських перекладів. То вже певно питання до національної політики книговидаництва… (але відгуки люди все одно писали українською, незалежно від того, на якій мові написана книга)
На останок можна додати лише те, що проект вийшов досить цікавим. Результат досить приємним. Люди надсилають живі, щирі книжковраження. Дуже приємно, що межі проекту розширюються і виходять за рамки рекомендацій бібліотекарів. До нас приєднуються читачі різних професій і діти. Долучайтеся і ви!
Адже то сумно, коли читаєш чудову книжку, а тобі нема із ким обговорити її!
Умови подання відгуку дивіться тут...




Немає коментарів:

Дописати коментар